Finaldrinkarna från 2018 – Din Storsäljare

 

HISTORISKA VINNARE SEDAN 1950

* Finalist för allra första gången i Årets Bartender
**Finalist för första gången och kandidat till SBG:s utbildningsstipendium

 

ÅRETS FINALISTER:

  • Christoffer Bergqvist**, Restaurang Adler i Göteborg Deltar för första gången, men har studerat tävlingen i minst ett år för att komma så förberedd man någonsin kan. Han drink är en smak av skog!Christoffer Bergqvist
En smak av skog
3cl Hernö Gin
2,5 cl Jonas Broncks Gransirap
2 cl Jonas Broncks Björklikör
2 cl Färskpressad citronjuice
1 cl Flädertonic Jack Rudy
1 cl Äggvita
3 spray Grankåda tinture, Hemgjord produkt. På sidan av drinken serveras ett avkok på Chaga.


  • Christopher Eriksson, Oleary’s i Jönköping I år tog han sig direkt till final utan omvägar. Hans kreation är asieninspirerad. Christopher Eriksson
Japanese summer
4cl Roku Gin Suntory
2cl Gold Engel fläderlikör
1,5cl Gnarly Head Syrah
2cl Jordgubbspuree Monin
4cl Yuzu Juice färsk
4cl Fever Tree Soda
1 Äggvita
2 Spray Yuzu & Rosenvatten (hemgjord)


  • Joel Konza, BonBonBar i Göteborg** Då detta är andra försöket för honom så kan vi nog säga att all nervositet från förra året är som bortblåst. Joels presentation och hans tekniska genomförande tillsammans med hans välgjorda cocktail kan gå hur långt som helst.Joel Konza
    International Affair
    3 cl Sazerac Rye
    1 cl Montenegro Amaro
    1 cl Älgört liqueuer (meadowsweet, in english), Jonas Broncks Spirit´s
    2.5 cl Apple / Celery syrup, Homemade
    2.5 cl Lime Juice, fresh


  • Sylvain Suzeau, Brasserie Lipp i Göteborg Två år i rad har han tagit sig till toppen med en femte, respektive en bronsplats. Fortsätter han klättra i samma stil så bör det bli vinst i år. (2016: plats 5, 2017: plats 3, 2018: plats x?)Sylvain Suzeau
Red_volution
3cl Havana Club Especial
1,5cl Giffard fläder 
1,5cl Tio Pepe Sherry
2 cl Granatäppelmix (hemgjord)
4 cl Sodavatten
3 droppar Orange Bitter Seehusens Bitter
2 droppar saltlösning


  • John Söderberg, Steampunk Bar i Göteborg Veteran med 16 tidigare starter i Årets Bartender gjorde det lätt för sig i år när han plockade ut sin bästsäljare på drinklistan och bara körde. Vinnare i Boråskvalet detta året.John Söderberg
Yuzu Lady
3cl Organic summer spirit, Even
2cl Nordés Gin
3cl Citronjuice Färskpressad
3cl Sockerlag (hemgjord)
3 stänk Rabarberbitter, Fee Brothers
1,5 Barsked Yuzupuree, Monin

  • Christel Möller, Almåsgymnasiet/Restaurangutbildning i Borås Deltar för nionde gången och är en mästare på att sätta smaker. Brinner för hållbarhet, tequila och välgjorda alkoholfria drinkar. Christels hittills bästa placering är en andra plats 2015Christel Möller
Drinknamn: Fresca 49
0,5cl Branca Menta
2 cl Citrussyrup (Hemgjord)
2 cl Sommarsnaps Hven Organic Summer Spirit
2 cl Giffard Vanille de Madagascar
2 cl Calle 23 Tequila Reposado
6 cl färskpressad citrusjuice (hemgjord)


  • Alexander Wessberg, Mat & Destillat i Lund** Yngste bartendern på Mat & Destillat som i hård konkurrens måste varit den gladaste finalisten av alla i år.Alexander Wessberg
Cloudy tonka dream
4 cl Tequila, Sierra Milenario
2 cl Baileys
2 cl Tonkasyrup
1 barsked Amaro, Braulio


  •  Elize Tuneld, Bistro Jarlen i Halmstad Deltar för andra gången och följde upp fjolåret elegant i årets kval. Vacker, genomtänkt och välkomponerad drink.Elize Tuneld
Betsy’s Garden
3cl Bloom London Dry Gin
2cl St. Germain Fläder
1cl Aperol
3cl Citronjuice
2cl Hibiskussockerlag (hemgjord)
1/5 Äggvita

En spraya på hibiskus och lavandelbitter


  •  Eric Söderlund, Restaurang Adler i Göteborg** Två finalplatser till Adlers i Göteborg av två som tävlar för allra första gången. Här tror jag man peppat varandra på ett bra sätt. Eric serverar sin drink med hö!Eric Söderlund
Hay
3cl Corralejo Blanco Tequila Höinfuserad (hemgjord)
2cl Bruxo No.1 Mezcal
2cl Hösockerlag (hemgjord)
3cl Lime Färskpressad
Sprayar glaset med en tincture smaksatt med hö och dekorerar med höstrån

  •  Kenneth Swärd, Mat & Destillat i Lund Ännu en veteran som deltagit minst 10 gånger och slår till när man minst anar det. Kenneth innehar titeln Årets Bartender 2010 och vann i fjol ”art deco priset” för sin enastående kreation kallad ”Jord och Järn”. I år följer han upp i samma anda som i fjol och dundrar in i finalen.Kenneth Swärd
Pojkstreck 
2 cl Linie Akvavit
2 cl Gifford Vit kakao
1 cl Österlen VSOP Stout, Skånska Spritfabriken
1 cl Virtuos Ginger Vodka
4 cl Citron&Morotssjuice (hemgjord)

En skvätt äggvita


  •   Niclas Sonesson, Bakfickan i Malmö Han gjorde come back i tävlingssammanhang förra året och tog sig direkt till final. Totalt har Niclas deltagit 16 gånger tidigare och är mer taggad än någonsin. I år har hans gäster gjort tävlingsdrinken, eller i alla fall bestämt vilka smaker som är i den. Sedan krävdes det handpåläggning av en äkta bartender för att få ihop smakerna till något drickbart och jisses så bra det blev!Niclas Sonesson
Rhu Barber Zero 
 4 cl purity vodka
2 cl giffard vanilla
3 cl färskpressad citronjos
5 cl Rabarber jos
1 cl colasockerlag
1 cl äggvita
2 stänk rabarber bitter seemans

Sprayad med eucalyptusolja


  •  Shuan Dawad, Rosen Bar and Dining i Malmö Detta är fjärde försöket för Shuan som alltid har spännande smakkombinationer. I år rensade han grönsakslandet och slog ut allt motstånd i kvalet med en sockerärtscocktail. Oh snap! Kvalsegrare i Malmö Shuan Dawad
Oh Snap!
4cl Broker´s London Dry Gin 47%
2cl Lapponia Hjortronlikör
3cl Citronjuice Färskpressad
2cl Sockerärtssyrup (hemgjord)
3cl Råjuice av sockerärtor (hemgjord)
1 Stänk Grön Chartreuse
2cl Aquafaba (hemgjord)


  • Adrian Mierkiewitz, Restaurang Storstad i Stockholm** Deltar för andra gången. Förra året var det Växjö som gällde som hemstad, nu är steget taget till huvudstaden för att utvecklas ytterligare och vilken utveckling! Adrian tog nog hem de högsta poängen av alla i kvalrundorna, nu gäller det att inte slappna av utan att öva, öva, öva, hela vägen till finalen. Vinnare i Uppsalakvalet detta året.Adrian Mierkiewicz
Orange Blossom Cage
3,5cl Hernö Gin
1cl Aperol
1cl Nonino Amaro
2cl Apelsinjuice Färskpressad
2,5cl Limejuice

0,7 cl Rock Candy syrup (Hemgjord)


  •   David Berfner, The View på Riverton i Göteborg Välmeriterad deltagare som är Sveriges representant i årets upplaga av Calvados Trophyfinalen i Normandie. David gör mycket utanför boxen och lyckas få ihop det även i år. Det är imponerande att han klarade hålla fokus på två tävlingar samtidigt och nu har han två stora finaler framför sig med bara ett par veckors mellanrum. Heja David!Sveriges Bartenders Gille
Zero Wasted
3 cl Rum Coconut, Prinz
1 cl Gran Classico Bitter, Tempus Fugit

6 cl Champagnelag, Hemgjord


  •   George Kakaji, New York Grill och Bar, Västerås* Det var en glad satsande nykomling i tävlingen som även om detta var första gången i Årets Bartender så märktes det tydligt att han är en van och erfaren bartender. En riktigt rolig ny bekantskap. George kör ett Italienskt tema på sin cocktail och serverar egenmarinerade oliver som tilltugg till. Jag tror vi kommer få se mer av George framöver.George Kakaji
Mr. Kakaji
4 cl Italicus rosolio di bergamotto
0,8 cl Luxardo maraschino
1 cl Frangelico liqueur
0,8 cl Orgeat syrup, Monin
3 cl Limejuice, färskpressad
2 cl Kikärtsspad (Aquafaba)

1 stänk Frangelico liqueur, Orgeat syrup & Lime Juice, Hemgjord


  •   Michael Ternqvist, Dalwhinnie i Östersund Den mest meriterade av alla, med mängder av andra platser och enstaka första platser så lovar han varje år att detta är sista gången. Men skam den som ger sig. Om alla räknat rätt så är detta 25 året Michael tävlar i Svenska mästerskapet. Ternqvist tog sig som vanligt enkelt vidare till final om man nu kan säga att något är enkelt.Michael Ternqvist
Ingen Aning
3 cl Vodka, Spirit of Hven
1 cl Rosenkvitten, Jonas Broncks Spirit
3 cl Grönt Te Sockerlag, Hemgjord
5 cl Hallonjuice, Hemgjord
5 droppar Bitter Orange, Sehuseen Spirits


    • Örjan Åstrand, Tennstopet i Stockholm Har minst 17 års tävlingserfarenhet med sig i bagaget. Örjan har tävlat både nationellt och internationellt från och till i ett par decennier samt publicerat en Drinkbok för gravida, i samma veva som han själv skulle bli far. I år putsade han upp en gammal klassiker och gav Manhattan en ny skyline.Örjan Åstrand
The SouthEast
5 cl Zacapata ron 23 años
2 cl Punt e mes
0,5 cl Svartvinbärssaft, Brunneby

2 stänk Blackchai Bitter, Tevsjö destilleri


  •   Peter Bellmyr, Grappa i Varberg  I år fick han snubbla in i finalen. Peter har varit med i många år och gör alltid väldigt bra ifrån sig, denna gång med en drink som smakar pepparkaka.Peter Bellmyr
Toms broken heart
2cl Tom of Finland Vodka
2cl Amaro di Angostura
1cl Joseph Cartron Vanilj
3cl Äggvita
2cl Citronjuice
2cl Ingefärslag (hemgjord)

2cl Kanelsockerlag (hemgjord)


  •   Jeanette Ahvander, Mando Steakhouse and Bar i Malmö* Deltar för första gången och hamnade retligt utanför en direktkvalificering, men Jeanette var en av två som fick juryns wild card. Juryn gillade drinken och hur den passade till årets tema och Jeanette har fått lite tips på vad hon kan förbättra till finalen.Jeanette Ahvander
Bonfire Lullaby
3cl Virtuous Bitter Lemon
2cl Martini Rosato
2 Stänk Angostura Bitter
6cl Citronjuice
6cl Sockerlag (hemgjord)

1cl Äggvita


  •  Robin Ek, Makeriet i Örebro** Deltar för andra gången och hade en finalplats 2017 som han tvingades lämna återbud till pga sjukdom. I år får han hålla sig borta från förkylningar och vassa redskap för han har tilldelats juryns andra wild card. Juryn ser en stor potential i både Robin och drinken!Robin Ek
Gin Tonic Cocktail
5cl Bombay Amber
2,5cl färsk lime
1cl Angelicarotsirap
1 stänk hemmagjort Angelicarots bitter
Skum med Kenin och svart hawaiianskt lavasalt
Parfymerad med en parfym gjord med havtorn, kenin, eteriska oljor och gin

Med reservation för felskrivningar…

Tävlingen arrangeras av Sveriges Bartenders Gille