Årets Bartender 2018 är Joel Konza från BonBonBar i Göteborg
Finalen avgjordes på Vin & Delimässan i Göteborg lördagen den 21 april.
Storslam för debutanten Joel som både vinner årets debutant, årets utbildningsstipendie och platsen till VM!
Joel hittar vi till vardags sida vid sida med världsmästaren från 2015, Dosa Ivanov. När vi träffade honom på kvalet i mars så berättade han att det dagligen kommer in gäster i baren på Clarion Post och frågar om det är där världens bästa bartender jobbar. Alla vill bli serverade av den store mästaren! And I wanna be that guy! sa Joel på sitt modersmål från Australien.
International Affair
3 cl Sazerac Rye
1 cl Montenegro Amaro
1 cl Älgört liqueuer (meadowsweet, in english), Jonas Broncks Spirit´s
2.5 cl Apple / Celery syrup, Homemade
2.5 cl Lime Juice, fresh
Bubbly Shrub
1,5 cl Cocchi vermouth (röd)
2 cl Makers Mark
Citronverbena
1 cl Lönnsirap
2 cl Citronjuice, färskpressad
1 barsked Fläderblomsvinäger
Toppa upp med Palmer Champagne
Samtliga pristagare i Årets Bartender
1:a Joel Konza, BonBonBar, Göteborg
2:a David Berfner, Riverton View, Göteborg
3:a Shuan Dawad, Rosen Bar & Dining, Malmö
Årets Debutant
Joel Konza, BonBonBar, Göteborg
Årets Stipendiat
Joel Konza, BonBonBar, Göteborg
Art Deco
George Kakaji, New York Bar & Grill, Västerås
Technical Award
Shuan Dawad, Rosen Bar & Dining
Årets Bartender™ är Sveriges enda rikstäckande och märkesobundna bartendermästerskap. Tävlingen arrangeras av föreningen Sveriges Bartenders Gille och har så gjorts enda sedan starten 1949. År 2007 bytte man namn från Cocktail SM till Årets Bartender för att lyfta personerna bakom drinkarna. Vinnaren representerar Sverige i VM-World Cocktail Championship.
Sverige har i närtid vunnit VM två gånger, 2015 & 2017 genom Dosa Ivanovs (Norda Bar & Grill i Göteborg) och Tommi Komljenovic (VY & Tullhuset i Jönköping)
Finaljury 2018
Charlotte Halzius, Jens Dolk, Lisbeth Rauden, Tommi Komljenovic, Fredrik Lundegård, Dosa Ivanov
Svenskt Mästerskap sedan 1950 – Recept
Alla finaldrinkarna 2018
* Finalist för allra första gången i Årets Bartender
**Finalist för första gången och kandidat till SBG:s utbildningsstipendium
ÅRETS FINALISTER:
- Christoffer Bergqvist**, Restaurang Adler i Göteborg Deltar för första gången, men har studerat tävlingen i minst ett år för att komma så förberedd man någonsin kan. Han drink är en smak av skog!
- Christopher Eriksson, Oleary’s i Jönköping I år tog han sig direkt till final utan omvägar. Hans kreation är asieninspirerad.
- Joel Konza, BonBonBar i Göteborg** Då detta är andra försöket för honom så kan vi nog säga att all nervositet från förra året är som bortblåst. Joels presentation och hans tekniska genomförande tillsammans med hans välgjorda cocktail kan gå hur långt som helst.
International Affair 3 cl Sazerac Rye 1 cl Montenegro Amaro 1 cl Älgört liqueuer (meadowsweet, in english), Jonas Broncks Spirit´s 2.5 cl Apple / Celery syrup, Homemade 2.5 cl Lime Juice, fresh
- Sylvain Suzeau, Brasserie Lipp i Göteborg Två år i rad har han tagit sig till toppen med en femte, respektive en bronsplats. Fortsätter han klättra i samma stil så bör det bli vinst i år. (2016: plats 5, 2017: plats 3, 2018: plats x?)
- John Söderberg, Steampunk Bar i Göteborg Veteran med 16 tidigare starter i Årets Bartender gjorde det lätt för sig i år när han plockade ut sin bästsäljare på drinklistan och bara körde. Vinnare i Boråskvalet detta året.
- Christel Möller, Almåsgymnasiet/Restaurangutbildning i Borås Deltar för nionde gången och är en mästare på att sätta smaker. Brinner för hållbarhet, tequila och välgjorda alkoholfria drinkar. Christels hittills bästa placering är en andra plats 2015
- Alexander Wessberg, Mat & Destillat i Lund** Yngste bartendern på Mat & Destillat som i hård konkurrens måste varit den gladaste finalisten av alla i år.
- Elize Tuneld, Bistro Jarlen i Halmstad Deltar för andra gången och följde upp fjolåret elegant i årets kval. Vacker, genomtänkt och välkomponerad drink.
En spraya på hibiskus och lavandelbitter
- Eric Söderlund, Restaurang Adler i Göteborg** Två finalplatser till Adlers i Göteborg av två som tävlar för allra första gången. Här tror jag man peppat varandra på ett bra sätt. Eric serverar sin drink med hö!
- Kenneth Swärd, Mat & Destillat i Lund Ännu en veteran som deltagit minst 10 gånger och slår till när man minst anar det. Kenneth innehar titeln Årets Bartender 2010 och vann i fjol ”art deco priset” för sin enastående kreation kallad ”Jord och Järn”. I år följer han upp i samma anda som i fjol och dundrar in i finalen.
En skvätt äggvita
- Niclas Sonesson, Bakfickan i Malmö Han gjorde come back i tävlingssammanhang förra året och tog sig direkt till final. Totalt har Niclas deltagit 16 gånger tidigare och är mer taggad än någonsin. I år har hans gäster gjort tävlingsdrinken, eller i alla fall bestämt vilka smaker som är i den. Sedan krävdes det handpåläggning av en äkta bartender för att få ihop smakerna till något drickbart och jisses så bra det blev!
Sprayad med eucalyptusolja
- Shuan Dawad, Rosen Bar and Dining i Malmö Detta är fjärde försöket för Shuan som alltid har spännande smakkombinationer. I år rensade han grönsakslandet och slog ut allt motstånd i kvalet med en sockerärtscocktail. Oh snap! Kvalsegrare i Malmö
- Adrian Mierkiewitz, Restaurang Storstad i Stockholm** Deltar för andra gången. Förra året var det Växjö som gällde som hemstad, nu är steget taget till huvudstaden för att utvecklas ytterligare och vilken utveckling! Adrian tog nog hem de högsta poängen av alla i kvalrundorna, nu gäller det att inte slappna av utan att öva, öva, öva, hela vägen till finalen. Vinnare i Uppsalakvalet detta året.
0,7 cl Rock Candy syrup (Hemgjord)
- David Berfner, The View på Riverton i Göteborg Välmeriterad deltagare som är Sveriges representant i årets upplaga av Calvados Trophyfinalen i Normandie. David gör mycket utanför boxen och lyckas få ihop det även i år. Det är imponerande att han klarade hålla fokus på två tävlingar samtidigt och nu har han två stora finaler framför sig med bara ett par veckors mellanrum. Heja David!
6 cl Champagnelag, Hemgjord
- George Kakaji, New York Grill och Bar, Västerås* Det var en glad satsande nykomling i tävlingen som även om detta var första gången i Årets Bartender så märktes det tydligt att han är en van och erfaren bartender. En riktigt rolig ny bekantskap. George kör ett Italienskt tema på sin cocktail och serverar egenmarinerade oliver som tilltugg till. Jag tror vi kommer få se mer av George framöver.
1 stänk Frangelico liqueur, Orgeat syrup & Lime Juice, Hemgjord
- Michael Ternqvist, Dalwhinnie i Östersund Den mest meriterade av alla, med mängder av andra platser och enstaka första platser så lovar han varje år att detta är sista gången. Men skam den som ger sig. Om alla räknat rätt så är detta 25 året Michael tävlar i Svenska mästerskapet. Ternqvist tog sig som vanligt enkelt vidare till final om man nu kan säga att något är enkelt.
- Örjan Åstrand, Tennstopet i Stockholm Har minst 17 års tävlingserfarenhet med sig i bagaget. Örjan har tävlat både nationellt och internationellt från och till i ett par decennier samt publicerat en Drinkbok för gravida, i samma veva som han själv skulle bli far. I år putsade han upp en gammal klassiker och gav Manhattan en ny skyline.
2 stänk Blackchai Bitter, Tevsjö destilleri
- Peter Bellmyr, Grappa i Varberg I år fick han snubbla in i finalen. Peter har varit med i många år och gör alltid väldigt bra ifrån sig, denna gång med en drink som smakar pepparkaka.
2cl Kanelsockerlag (hemgjord)
- Jeanette Ahvander, Mando Steakhouse and Bar i Malmö* Deltar för första gången och hamnade retligt utanför en direktkvalificering, men Jeanette var en av två som fick juryns wild card. Juryn gillade drinken och hur den passade till årets tema och Jeanette har fått lite tips på vad hon kan förbättra till finalen.
1cl Äggvita
- Robin Ek, Makeriet i Örebro** Deltar för andra gången och hade en finalplats 2017 som han tvingades lämna återbud till pga sjukdom. I år får han hålla sig borta från förkylningar och vassa redskap för han har tilldelats juryns andra wild card. Juryn ser en stor potential i både Robin och drinken!
Med reservation för felskrivningar…