Presskontakt: Mikael Berglund Hveem 0734 213363

Årets Bartender 2018 är Joel Konza från BonBonBar i Göteborg

Finalen avgjordes på Vin & Delimässan i Göteborg lördagen den 21 april.

Storslam för debutanten Joel som både vinner årets debutant, årets utbildningsstipendie och platsen till VM!

Joel hittar vi till vardags sida vid sida med världsmästaren från 2015, Dosa Ivanov. När vi träffade honom på kvalet i mars så berättade han att det dagligen kommer in gäster i baren på Clarion Post och frågar om det är där världens bästa bartender jobbar. Alla vill bli serverade av den store mästaren Dosa Ivanov, and I wanna be that guy! sa Joel på sin charmiga australiensiska brytning.

Årets Bartender startar med att ett stort antal deltagare komponerar en drink på helt valfria ingredienser. Den enda riktlinjen man har från början är ett tema och i år var temat ”Din storsäljare”. Temat är fritt att tolka som man vill. Förutom själva drinken som bedöms deltagarens muntliga presentation och det tekniska genomförande av själva drinkblandandet. Från början finns ingen gräns för hur många som kan delta, men efter tre kvalrundor återstår endast 20 finalister. Dessa 20 finalister delas in i fyra heat där heatsegrarna går direkt till slutfinal med black box challenge och heattvåorna går till en andra chansen runda där två går till slutfinal och två slås ut.

I slutfinalen (6 personer) läggs ett nytt överraskningsmoment in. I år var det Champagne som var den hemliga ingrediensen alla måste använda. Designade glas från Eva Solo låg också i lådan samt en stor variation på verktyg.

Sveriges Bartenders Gille

Vinnardrinken

International Affair
3 cl Sazerac Rye
1 cl Montenegro Amaro
1 cl Älgört liqueuer (meadowsweet, in english), Jonas Broncks Spirit´s
2.5 cl Apple / Celery syrup, Homemade
2.5 cl Lime Juice, fresh

Sveriges Bartenders Gille

Black box challenge, sparkling cocktail.

Bubbly Shrub
1,5 cl Cocchi vermouth (röd)
2 cl Makers Mark
Citronverbena
1 cl Lönnsirap
2 cl Citronjuice, färskpressad
1 barsked Fläderblomsvinäger
Toppa upp med Palmer Champagne

Sveriges Bartenders GilleSveriges Bartenders GilleSveriges Bartenders Gille

Samtliga pristagare i Årets BartenderSveriges Bartenders Gille

1:a  Joel Konza, BonBonBar, Göteborg

2:a David Berfner, Riverton View, Göteborg

3:a Shuan Dawad, Rosen Bar & Dining, Malmö

Årets DebutantSveriges Bartenders Gille

Joel Konza, BonBonBar, Göteborg

Årets Stipendiat

Joel Konza, BonBonBar, Göteborg

Art DecoSveriges Bartenders GilleSveriges Bartenders Gille

George Kakaji, New York Bar & Grill, Västerås

Technical AwardSveriges Bartenders Gille

Shuan Dawad, Rosen Bar & Dining

 

 

 

Allmän information om tävlingen:

Årets Bartender™ är Sveriges enda rikstäckande och märkesobundna bartendermästerskap. Tävlingen arrangeras av föreningen Sveriges Bartenders Gille och har så gjorts enda sedan starten 1949. År 2007 bytte man namn från Cocktail SM till Årets Bartender för att lyfta personerna bakom drinkarna. Vinnaren representerar Sverige i VM-World Cocktail Championship.

Sverige har i närtid vunnit VM två gånger, 2015 & 2017 genom Dosa Ivanovs (Norda Bar & Grill i Göteborg) och Tommi Komljenovic (VY & Tullhuset i Jönköping)

Bedömningskriterier i Årets Bartender – Klassiskt

De tävlande har i förväg skickat in egna recept på nyskapad cocktail. De tävlande har en kort presentation av sin drinkidé innan blandning, därefter har man sex minuter på sig att färdigställa sina drinkar. Både bartendern och drinkarna bedöms. Bartendern bedöms för sin muntliga presentation, för utförandet av sitt arbete och självklart även för drinken. Noggrannhet och ett snyggt genomförande premieras. Drinkarna bedöms för sitt utseende, arom, smak och helhet. Smaken har högst koefficient.

Jury

I olika stadier av tävlingen så finns alltid minst två domare och ända upp till åtta stycken i slutfinalen. Dessa bedömer drinkarnas utseende, doft smak och helhet samt bartenderns prestation. Bartender är ett hantverksyrke och det märks tydligt när hantverket är väl utfört.

2018 års jury bestod av Charlotte Halzius, Jens Dolk, Lisbeth Rauden, Tommi Komljenovic, Fredrik Lundegård, Dosa Ivanov

Fotograf Alex Wayne

Logotyper och högupplösta bilder press@sbg.nu

 

Med reservation för ändringar…