Presskontakt: Oscar Hernandez 076 8389408

Datum:

8 januari 2017 – Tävlingsanmälan öppnar
19 februari 2017 – Sista anmälningsdag för tävlande
1 mars 2017 – Publicering av tävlande med namn, ort och arbetsplats LISTA ÖVER ALLA TÄVLANDE–>
5-19 mars Regionskval i sektionerna Syd, Väst & Öst/Norr
5 mars Lund (Grand Hotel)
12 mars Göteborg (Gothia Towers)
19 mars Uppsala (Hotell Gillet)
senast 21 mars – Publicering av finalisterna med namn, ort, arbetsplats
21-22 april – FINAL på Vin & Delimässan i Göteborg

Allmän information om tävlingen:

Årets Bartender är Sveriges enda rikstäckande och märkesobundna drinkmästerskap. Tävlingen arrangeras av föreningen Sveriges Bartenders Gille och har så gjorts enda sedan starten 1949. År 2007 bytte man namn från Cocktail SM till Årets Bartender för att lyfta personerna bakom drinkarna. I Årets Bartender tävlar man i två olika kategorier: Klassiskt och Flair.

Sverige vann VM senast 2015 i den klassiska grenen genom Dosa Ivanovs vinst World Cocktail Championship 2015.

Bedömningskriterier i Årets Bartender – Klassiskt

De tävlande har i förväg skickat in egna recept på nyskapad cocktail. Årets tema är ”Before Dinner Cocktail” vilket innebär att drinkarna ska passa att drickas före en måltid. Den tävlande har en kort presentation innan blandning för att förklara kopplingen, därefter har man sex minuter på sig att färdigställa sina drinkar. Både bartendern och drinkarna bedöms. Bartendern bedöms för sin muntliga presentation och kopplingen till temat. Dessutom granskas de tävlande noggrant av juryn under hela blandningstiden. Noggrannhet och ett snyggt genomförande premieras. Därefter bedöms drinken för sitt utseende, arom, smak och helhet. Smaken har högst koefficient.

Jury

Totalt ingår sju personer i juryn för den klassiska grenen. De bedömer drinkarnas utseende, doft smak och helhet samt bartenderns prestation. Bartending är ett hantverksyrke och det märks tydligt när hantverket är väl utfört.

Bedömningskriterier i Årets Bartender – Flair

I grenen flair så ska tre drinkar blandas under flitigt jonglerande med diverse redskap, glas och flaskor. Bedömning är till stor del teknisk där allt från svårighetsgrad till ”tapp & spill”, sammanräknas till en slutgiltig poäng. Även flairbartenders bedöms för sina drinkar vilket görs på samma sätt som i klassiskt. Drinken står för ca 30% av den totala bedömningen i flair.

 

Logotyper och bilder press@sbg.nu