SBG=Sveriges Bartenders Gille
ÅB=Årets Bartender, klassisk
TL=Tävlingsledningen
HP=Hemgjord produkt


ÅRETS BARTENDER 2020

Tävlingen är skapad av bartenders för bartenders genom Sveriges äldsta och enda rikstäckande förening, Sveriges Bartenders Gille.

SBG grundades 1949 av ett gäng dåtida bartenders för att öka spridningen av yrkeskunskapen och drinkrecept. Detta var tiden då Amerika Linien som seglade Göteborg-New York var en av de bättre platserna att arbeta på för att lära sig yrket och allt av vikt för en bartender. Kunskap och gott uppförande är våra ledord.


 Så här går det till

Årets Bartender är det officiella Svenska Mästerskapet för yrkesverksamma bartenders. Vinnaren representerar Sverige i Cocktail-VM

  • Registrera dig som tävlande senast 16 februari. Anmälningsavgiften är 600kr vilket också inkluderar ett medlemskap i SBG.
  • Välj kval-ort Uppsala, Karlstad, Varberg och Malmö
  • Du får en länk på mailen där du fyller i ditt recept etc.
  • Inkomna recept kontrolleras och godkänns, därefter får du kallelse till kvaltävling på den ort du valt. Dit tar du med dig alla ingredienser, redskap och glas. TL står för vanlig kub is. Det är tillåtet att ta med egen is.

Kategori: Longdrink

Tema: ”Året var ….”

En hemmagjord produkt måste användas (ej egen ”smaksatt” sprit)

”Storytelling” är en del av bartenderyrket, vi vill att du berättar en historia genom din drink. Hur tolkar man ett år med en drink? Det kan vara en specifik händelse, en sommarplåga på radio, en person som föddes eller bara att det var den varmaste sommaren i mannaminnen.

Din uppgift i Årets Bartender 2020 är att komponera ihop en egen ”NYSKAPAD” drink med en historia. Kanske drinken som sätter dig i historieböckerna som vinnaren av Årets Bartender 2020!

I anmälan ska du kortfattat beskriva historien bakom din drink i text och i samband med kval och final vill vi höra dig berätta den.


 DETTA KAN DU VINNA

VM–biljett till World Cocktail Championship

Vinnaren av Årets Bartender representerar Sverige i World Cocktail Championships, som årligen arrangeras av International Bartenders Association (IBA).

Övriga priser

Flera priser delas ut till de tävlande:

  • Vinnaren representerar Sverige i World Cocktail Championships
  • Guld
  • Silver
  • Brons
  • Årets Storyteller
  • Art Deco för vackraste kreation
  • Utbildningsstipendium tillfaller bäst placerad under 29 år

ÅRETS NYHETER OCH REGELÄNDRINGAR 2020

  • Minst EN hemmagjord produkt skall användas i drinken. Recept och enkel beskrivning på hur produkten tillverkats skall bifogas vid receptinlämningen. På tävlingsdagen skall smakprov kunna lämnas till TL på begäran. Is kan räknas som ”hemmagjord produkt” om den exempelvis är smaksatt.
  • Drinken får bestå av 15-33 cl vätska.
  • I kvalen ska (3) tre likadana och fullt dekorerade drinkar presenteras.
  • I finalen ska (4) fyra likadana exemplar blandas.
  • Din muntliga presentation ”storytelling” sker samtidigt medans du blandar.
  • Tiderna är: 15 minuters förprepp, sedan 1 minut ”set up”, 6 minuter blandning och presentation och 1 minut för återställande av arbetsstation.

 

Kvalorter 2020 ..med reservation för ändringar 
  • Karlstad 1 Mars
  • Varberg 8 Mars
  • Uppsala 15 Mars
  • Malmö 29 Mars

Den tävlande väljer själv vilket datum/ort som passar bäst. Valet görs i formuläret för tävlingsanmälan.

Finalen genomförs på TVÅ dagar!
ÅB fortsätter samarbeta med Vin & Delimässan i Göteborg, 4- 5 December 2020


FULLSTÄNDIGA REGLER

ALLMÄNT OM TÄVLINGEN ÅRETS BARTENDERTM

  • Tävlingens avsikt är att utse en svensk mästare och representant till VM, eller som det heter internationellt WCC-World Cocktail Championships.
  • Tävlingen är öppen för alla över 18 år. (Tävlingen arrangeras av SBG för dess medlemmar. Är du inte medlem, så blir du det automatiskt vid tävlingsanmälan.)
  • Tävlingen genomförs genom flera regionskval och en nationell final.
  • Till nationell final utses (12) tolv finalister.
  • Den tävlande ansvarar för att alla ingredienser samt redskap och glas tas med till tävlingen.
  • 18 årsgräns gäller för alla tävlande i ÅB.
  • Tävlingsarrangör, sponsor eller dess personal tillåts ej tävla i ÅB. (Dispens kan sökas hos TL)
  • Recepten ska vara inskickat på senast angivna datum för året. Felaktiga recept ges möjlighet till ändring som ska vara genomförd inom 24 timmar efter tillsägelse.
  • Utsedda finalister har möjlighet att justera sina recept efter avslutat kval fram till det datum som TL bestämmer (Normalt 2-3 veckor före final). Detta ger den
  • ävlande möjligheten att justera detaljer i drinken, inte byta drink. TL avgör om förändringen godkänns.
  • Inför tävling skall den tävlande vara på plats vid, i förväg meddelad tid för upprop. Är inte den tävlande på plats personligen kan diskvalificering bli aktuell.

En särskild alkoholpolicy gäller vid ÅB. SBG vill att ett allmänt trevligt och ”gentlemannamässigt” uppträdande ska råda. Ett personligt ansvar och respekt av tredje parts regelverk ska alltid beaktas. Under tävlingen ska därför allmän ordning råda, det är t.ex. inte tillåtet att konsumera spriten man tävlar med.

 ALLMÄNNA REGLER FÖR ÅRETS BARTENDERTM (Regionskval – Nationella final)

  • Fritt antal ingredienser tillåts i ÅB.
  • Max 7 cl spritdryck får användas. (Toppning med t.ex. mousserande vin räknas ej som spritdryck och är alltså tillåtet utöver de sju centilitrarna.)
  • Endast ”ätbar” garnering får användas.
  • NYHET! Minst EN hemmagjord produkt skall användas i drinken. Recept och enkel beskrivning på hur produkten tillverkats skall bifogas vid receptinlämningen. På tävlingsdagen skall smakprov kunna lämnas till TL på begäran.
  • Is räknas normalt inte som ingrediens, men om den smaksatts eller på annat sätt manipulerats så faller den under regeln för hemgjord produkt. (se punk 4)
  • När egen is används så ansvarar den tävlande helt och hållet för dess hantering och förvaring. Gäller även dess livsmedelskvalitet.
  • Vid receptanmälan skall produkten vara korrekt angiven med varans namn (rättstavat) och producent. T.ex. Curacao Triple Sec från Bols.
  • (3) Tre likadana och fullt dekorerade drinkar ska blandas vid regionskval och (4) fyra exemplar i den nationella finalens grundomgång.
  • En jury bedömer drinkarna utefter smak, utseende, arom och helhet. Juryn sitter framför de tävlande och bedömer även utförandet som helhet.
  • FINAL: I den nationella finalen ska samma drink presenteras som i kvalet. (se punkt 11) Utöver den drinken tillkommer fler kunskapsutmaningar som genomförs av samtliga finalister. Juryn utser sedan 5 (fem) slutfinalister som gör upp om medaljerna i en så kallad ”Black Box Challenge”

 

REGLER FÖR FÖRBEREDELSE AV DRINK

  • Den tävlande bereds plats för förberedelser av garnityr och iordningställande av sina drycker etc. Förberedelsetiden är (15) femton minuter. Det är inte tillåtet att på något sätt förbereda sitt garnityr eller att blanda samman ingredienser innan denna tid startar.
  • Garnering ska förberedas för tillräckligt med antal drinkar.
  • Garnering får monteras ihop, men får INTE fästas på tävlingsglaset i förväg. Garnering kan läggas på tallrik eller fästas på andra glas eller liknande. All garnering av drink ska alltid ske på tävlingsscen.
  • De tävlande gör i ordning sina ingredienser, skär sin garnering och sätter upp sina drycker på en bricka. Alla redskap, ingredienser och dekoration ska forslas från förberedelseplatsen till tävlingsscenen.
  • Före prepptiden start är det tillåtet att pressa t.ex. färsk citronjuice/limejuice etc. Den tävlande ansvarar för sin egen tidsplanering.

 

 REGLER FÖR DRINK

  • Tävlingsdrinken ska vara en egenkomponerad och ”NYSKAPAD” drink.
  • Val av blandningsmetod, glas, med eller utan is är upp till den tävlande
  • Drinken får bestå av 15-33 cl vätska.
  • Den så kallade ”drinkbasen” får innehålla max sju (7) cl spritdryck.
  • Nyhet! Drinken skall bestå av minst EN hemmagjord produkt.
  • Fritt antal ingredienser men minimum ingredienser i drinken är två (2) stycken.
  • Alla ingredienser ska finnas tillgängliga i Sverige.
  • Varma ingredienser /drinkar är inte tillåtet.

 

REGLER FÖR HEMGJORD PRODUKT = HP

  • HP ska namnges beskrivande. Ex. lavendelsockerlag, lingonsylt, citronskum, etc.
  • Vid anmälan ska receptet på HP medfölja. Även metod och tillvägagångssätt för framställandet ska anges på ett sätt så det kan efterliknas.
  • REGLER MUNTLIG PRESENTATION
  • Presentationen kan genomföras på Svenska eller Engelska.
  • Presentationen görs samtidigt som du blandar dina drinkar.

 

DRESSCODE

  • Alla deltagare i ÅB representerar den restaurang eller bar de arbetar på och ska tävla i sin arbetsuniform. Det är även tillåtet att tävla i SBG uniform. Observera att jeans och T-shirt inte är tillåtet.

 

NATIONELL FINAL

  • Vid finalen i alla klasser av ÅB är Ordförande i SBG högst ansvarig.
  • En genomgång med alla tävlande ska ske av TL vid uppropet, där får tävlande möjlighet att ställa frågor.
  • Startordningen och indelning av ÅB heat lottas i förväg. Detta sker av TL i god tid innan tävlingen. De tävlande tilldelas sitt startnummer vid uppropet på tävlingsdagen
  • Arrangören ansvarar inte för att den tävlandes ägodelar kommer bort, stjäls eller går sönder.
  • I ÅB finalens grundomgång gör varje tävlande fyra (4) exemplar av sin drink.

 

VM – World Cocktail Championships i S:t Petersburg 1-6 oktober 2020*

Årets Bartender Vinnaren representerar Sverige i World Cocktail Championships som årligen arrangeras av International Bartenders Association (IBA). De tävlande måste rätta sig efter de regler som gäller vid VM.

*Med reservation för ändring av datum som SBG ej kan påverka