Här har vi samlat namnen och recepten på alla vinnare historiskt i det officiella Svenska Mästerskapet för bartenders. Från år 2007 antogs namnet ÅRETS BARTENDERTM

Känner du till något som fattas i denna historik så är du mer än välkommen att höra av dig till president@sbg.nu

Sveriges Bartenders Gille Golden Lemongrass  Martini

2017 Tomislav Komljenovic Golden Lemongrass Martini
3 cl Navy Strenght Gin, Four Pillars
1,5 cl Kreuzritter Zingiba
0,5 cl Jack Rudy, Tonic extrakt
2 Droppar Digestivebitter
1 tsk Eucalyptushonung, Gtanit
2-3 Bitar Ingefära
2-3 Bitar Citrongräs
Dekor på drinken: citrongrässtrån toppade med guldfärg
Dekor på glaset: Sprayas i guld underifrån
Drinken serveras på en marmorplatta med tillbehör/tilltugg: tatakilax,
wasabimajonäs, kavringsjord, shizosallad, löjrom, vattenkrasse,
dill, bröd, rädisa rödlök, örtkräm, hemgjord chips, örtolja
2016 Fredrik Lundegård ”Tic Toc Turmeric”(Seven O’clock Cocktail)
4cl Jonas Broncks Birch Spirit
2cl Kronans Punsch
1barsked Virtuous chilivodka
5cl Gurkmejalag, hemgjord
2stänk Black Walnut Bitter, fee Brothers
Garneras med Sanshopeppar och valnöt
Recept på Gurkmejalag: 2 dl vatten, 3 dl strösocker, 10 färska gurkmejor
3 barskedar Sanhopeppar, 3dl citronjuice, 3 st färska äggvitor
Koka ihop som ett sockerlag
2015 Dosa Ivanov ”Golden Honey” (LONGDRINK)
3 cl Bacardi Gold
3 cl Golden Falernum
3 cl Spicy Honey
3 stänk Angostura Orange Bitter
4 cl Limejuice, färskpressad
3 cl Sodavatten
Dekoreras med honungsmelon, lime och apelsin
2014 Dosa Ivanov ”Raspberry Wishes” (FANCY-COCKTAIL)
4 cl Bacardi Superior
2 cl Aperol
3 cl Jasmin sugar syrup (egentillverkad)
2 cl Limejuice, färskpressad
5 st Hallon, färska
2 stänk Creole bitter, The bitter truth
Dekoreras med apelsinzest och färska hallon
2013 Viktor Hedström ”Gingerette” (LONGDRINK)
1,5 cl Luxardo Marashino
2,5 cl tequila Arette
3 cl S:t Germain fläderlikör
4 cl Citron, färskpressad
2 cl Ingefärs syrup (egentillverkad)
3 stänk Peychauds bitter
Skakas och dekorerars med citronspiral och körsbär
2012 Terese Eriksson ”Kyuuri kiss” (PRE-DINNER)
2 cl Ketel One Citroen Vodka
2 cl Sake, Gekkiakan
1 cl S:t Germain fläderlikör
1 cl Gurk syrup (egentillverkad)
Muddlad gurka
Muddlad lime
Dekoreras med lime och gurkrosett
2011 Henrik Jensen ”Rasberry Lemonade” (FRI DRINKKATEGORI)
2,5 cl Absolut Citron
3 cl S:t Germain fläderlikör
4 cl Citronjuice, färskpressad
1 cl Sockerlag
Färska hallon
Muddla hallon i botten på ett highballglas. Fyll på med krossad is. Skaka övriga ingredienser och sila upp.
Garneras med hallon, mynta och citronspiral
2010 Kenneth Swärd ”Chili-Vanilli” (FRI DRINKKATEGORI)
3 cl Bacardi Oro/Gold
1,5 cl Gifford Cacao Likör
1 cl Licor 43
0,5 cl Kahlua
Hackad Cilifrukt
Röres med is och dekoreras med physalis, vanlijstång förgylld i ätbart guld.
2009 Michael Thernqvist ”60 years” (FRI KATEGORI)
2 cl Bacardi Apple
2 cl De Kuyper Wild Strawberry
2 cl Pucker Raspberry
1,5 cl Limejuice, färskpressad
2 cl Team Bartender citronjuice
1 cl Akaciahonung
Limeskiva i botten på glaset
Dekoration: Jordgubbe, limespiral, mynta
2008 Fredrik Lindfors ”Ebony & Ivory” (AFTER-DINNER)
2 cl De Kuyper Butterscotch
2 cl Licor 43
Monin choklad
Vispgrädde
Vispad grädde tillsammans med chokladsyrup floatas på drinken samt pudras med vaniljsocker.
Dekoration: jordgubbe
2007 Kai Hansén ”Going Blind” (Pre-dinner) Detta är första året tävlingen går under namnet ”ÅRETS BARTENDER”
2 cl Aivy Vodka
2 cl Bacardi Razz
1 cl Havana Club
1 cl Monin Blåbär
Garnityr: Päron, hallon & mynta
2006 Johan Hellström ”Foxy Blue” (LONGDRINK) Detta är sista året tävlingen går under namnet ”Svenska Mästerskapet i Drinkblandning”
3 cl Bacardi Razz
3 cl Sourz Tropical Blue
3 cl Team Barteder Sour-mix
3 cl Färskpressad grapefruktsjuice
Sprite
Skaka alla ingredienser utom läskedrycken med is, häll över ett highballglas med iskuber – fyll upp med sprite.
2005 Oscar Hernandez ”Frozen applebite”
Bacardi Razz
Sourz Apple
Monin Green Apple
Färsk röd chili
Thaibasilika
Allt körs i blender och dekoreras med chili, basilika och lime.
Serveras i Cocktailglas
2004 Rolf Lind ”Jackpot” (AFTER-DINNER)
4 cl Seve Fournier
1 cl Cointreau
1 cl Monin Sirup de Noisett
Rörs med is och silas upp i ett kylt cocktailglas. Toppas med lätt vispad grädde smaksatt med några droppar Bacardi Limón. Dekoreras med rivet apelsinskal, mörk choklad, ett vinbär och ett citronmelissblad.
2003 Per Zetterman ”Crystal Cocktail” (PRE-DINNER)
4 cl ABSOLUT VODKA
2 cl DeKeypers Bluesberry
Röres med is, sila upp i ett kylt cocktailglas. Dekorera med apelsinspiral och 3 blåbär i glaset.
2002 Sara Lundgren ”Vanilla Starlight” (LONGDRINK)
4 cl T & Q Vanilla vodka
2 cl Cointreau
10 cl Francos lemonmix
2 cl Monin Peach
Skakas med is och silas upp i ett isfyllt highballglas, stänk lite Grenadin i glaset och dekorera med en caramboleskiva och ett rött cocktailbär.
2001 Thomas Lidberg  ”Cinnamon Beach” (AFTER-DINNER)
1 cl Cointreau
3 cl Licor 43
4 cl Vispad grädde
1/2 tsk kanel
Vispa grädden lätt och blanda den med kanelen. Rör likörerna med is. Sila upp i ett väl kylt cocktailglas. Toppa med kanelgrädden. Garnera med en liten chokladstång, citronmeliss, och en apelsinskiva i gelé.
2000 Ulrica Karlsson ”Your Choice” (PRE-DINNER)
1 cl Martini Extra Dry
2 cl Tranbärsjuice
2 cl Peachtree
1 cl ABSOLUT MANDRIN
1 cl Roses Lime
Röres med is och silas upp i ett cocktailglas. Garnera med röda vinbär och citronmeliss.
1999 Annelie Carlsson-Ingeldsen ”Madam” (LONGDRINK)
3 cl ABSOLUT CITRON
1 cl Melonlikör
1 cl Marie Brizard Lime/Lemon
Exotisk Nectar Juice
Skakas med is och sila upp i ett highballglas. Garnera med en limespiral runt glaset, en apelsinskiva och ett myntablad.
1998 Ros-Marie Bille ”Caramel” (AFTER-DINNER)
2 cl Marie Brizard vit Cacaolikör
2 cl Frangelico
4 cl Grädde
Skakas med is och serveras i ett cocktailglas. Strö finhackade hasselnötter på toppen.
1997 Thomas Lidberg ”Cloudberry Cocktail” (PRE-DINNER)
2 cl Bothnia kryddbrännvin
2 cl Gilbeys Gin
2 cl Lakka hjortronlikör
Röres med is och silas upp i ett kylt Cocktailglas. Garneras med hjortron och citronmeliss.
1996 Madeleine Karlsson ”Cheek to Cheek” (AFTER-DINNER)
2,5 cl Kahlua
1,5 cl Heinrich päroncognac
1 cl Di Saronno Amaretto
1 cl Bols Bananlikör
Röres med is och silas upp ett cocktailglas. Skikta grädde över spriten. Socker/kaffe på glaskanten. Socker/kaffepulver strös över drinken. 2 gelegubbar kind mot kind.
1995 Thomas Lidberg ”Tiffany” (LONGDRINK)
3 cl Mandaritetto
2 cl Peachtree
1 cl Bacardi
Citronjuice
1 stänk Grenadine
Skakas med is och silas upp i ett highballglas med is. Dekoreras med apelsinskiva, limespiral och ett rött cocktailbär.
1994 Ulla Torlegård ”Gin by me” (PRE-DINNER)
4 cl Gilbeys Gin
1 cl ABSOLUT KURANT
1 cl Roses Lime
Rörs med is och silas upp i ett kylt cocktailglas. Dekorera med svarta vinbär, citronmeliss och en limeskiva.
1993 Anita Karlsson ”King Creole” (AFTER-DINNER)
4 cl Brun Cacaolikör
2 cl Cointreau
Rör spriten med is, sila upp I ett kylt Cocktailglas. Skikta lättvispad grädde på toppen. Garneras med mandelspån, riven choklad och rivet apelsinskal.
1992 Baltzar Ahlkvist ”Peachtree Blossom” (LONGDRINK)
3 cl Mandarine Napoleon
3 cl Peachtree
10 cl färskpressad mandarinjuice
½ cl Grenadine.
Skakas med is, sila upp i ett isfyllt highballglas. Ett vispat ägg skiktas överst. Garnera med mandarinskiva, körsbär och citronmeliss.
1991 Ted Blåhed ”Happy Punch” (PRE-DINNER)
5 cl Gilbeys Gin
1 cl Carlshamns Flaggpunch
1 cl Roses lime
Röres med is och sila upp i ett kallt cocktailglas. Dekorera med kiwi och lime.
1990 Robert Ekwall ”Night & Day” (AFTER-DINNER)
3/10 Kahlua
4/10 Bailey´s
3/10 Lättvispad grädde
Skiktas i ett cocktailglas. Dekoreras med kaffepulver.
1989 Rose-Marie Bille ”That´s It” (LONG-DRINK)
4 cl ABSOLUT VODKA
4 cl Citron juice
4 cl Ananas juice
4 cl Apelsin juice
2 cl Grenadine
Skakas med is, dekoreras med carambole och ett rött cocktailbär.
1988 Birgitta Persson ”Dry Boy” (PRE-DINNER)
4 cl Gordons Gin
1,5 cl Noilly Prat
0,5 cl Benedictine
Röres med is, dekoreras med citronspiral.
1987 Lars Lindeberg “Mousetrap” (AFTER-DINNER)
1/4 Grönsteds Cognac
1/4 Grand Marnier
1/4 Kahlua
1/4 Bailey´s
Lättvispad grädda på toppen.
1986 Horst Pehmuller ”Ciao” (LONGDRINK)
3 cl Bacardi
3 cl Galliano
Ananasjuice
Stänk Grön Curacao
Stänk pressad citronjuice
Skakas med is, silas upp i highballglas. Garneras med rött cocktailbär och citronmeliss.
1985 Horst Pehmuller ”Irish Lady” (PRE-DINNER)
3/6 Irländsk whisky
1/6 Grön Curacao
2/6 Pressad citronjuice
Skakas med is, dekoreras med körsbär med stjälk, citronmeliss eller färsk mynta.
1984 Horst Pehmuller ”Moonlight Shadow” (AFTER-DINNER)
1/3 Remy Martin Cognac
1/3 Kahlua
1/3 Lättvispad grädde med Amaretto touche.
Röres med is, skikta grädde på toppen. Garneras med citronhalvmåne och chokladpulverskugga.
1983 Inga tävlingar
1982 Olle Ferm ”Charlotta” (AFTER-DINNER)
6 cl Smirnoff Vodka
2 cl Jägermeister
1 cl Grand Marnier
3 stänk citronjuice
Skakas med is, dekoreras med citronskiva, apelsinskiva och rött bär.
1981 Rolf Lorentz ”Opris” (LONGDRINK)
2 cl Cusenier Orange
2 cl Gin
1 cl Campari
12 cl Apelsinjuice
Skakas med is, dekoreras med kiwiskiva och rött bär.
1980 Inga tävlingar
1979 3 kategorier samtidigt
Christer Nilsson ”Kermit” (PRE-DINNER)
1/3 Smirnoff Vodka
1/3 Bols bananlikör
1/3 Limejuice
1 stänk Crème de menthe
Röres med is, dekoreras med rött cocktailbär.
Horst Pehmuller ”Moonlight” (AFTER-DINNER)
2 cl Chocolate Mint
2 cl Cognac Courviosier
Tunt lager lättvispad grädde smaksatt med Mandarine Napoleon på toppen. Garneras med riven choklad och rivet apelsinskal.
Curt Reuterwing ”Angelie” (LONG-DRINK)
2/8 Koskenkorva Vodka
2/8 Likör 43
4/8 Färskpressad apelsinjuice
2 stänk grenadin. Garneras med apelsinspiral.
1978 Inga tävlingar
1977 Inga tävlingar
1976 Curt Reuterwing “La Manga” (PRE-DINNER)
1/5 Moskovskay Vodka
1/5 Bols Apricot brandy
1/5 Likör 43
2/5 Pressad citronjuice
stänk Grenadine
Skakas med is, silas upp i kylt cocktailglas.
1975 Börje Carlsson “Honoluleå” (PRE-DINNER)
4 cl Whisky
2 cl Cusenier Orange
pressad citron och socker
Skakas med is, dekoreras med apelsinskiva och ett rött cocktailbär.
1974 Inga tävlingar
1973 Olle Ferm “Niki” (PRE-DINNER)
1/4 Beefeater Gin
1/4 William likör
1/4 Cointreau
1/4 Pressad citronjuice
Skakas med is, dekoreras med citronskal.
1972 Inga tävlingar
1971 Olle Ferm “Helen” (PRE-DINNER)
1/3 Gordons Gin
1/3 Bols Banan
1/3 Pressad grapefruktjuice
1970 ??
1969 Curt Reuterwing “Hob Nob” (PRE-DINNER)
2/6 Seagrams Canadian Whisky
2/6 Drambuie
1/6 Cinzano Dry
1/6 Punt e Mes Carpano
Röres med is, silas upp I kylt cocktailglas.
1968 ??
1967 ??
1966 Inga tävlingar
1965 Göte Svensson “Pop 65” (PRE-DINNER)
3/6 Seagrams Whisky
1/6 Cointreau
1/6 Carlshamns Punch
1/6 Lime juice
3 stänk Cherry Heering
1 stänk Angostura bitter
Röres med is.
1964 Stig Rundqvist “Harlekin” (PRE-DINNER)
1/4 Cherry Heering
1/4 Booths Gin
1/4 Cointreau
1/4 Citronjuice
Skakas med is, silas upp i kallt cocktailglas.
1963 Thure Person “Gungstolen” (PRE-DINNER)
1/3 Scotch Whisky
1/3 Benedictine DOM
1/3 Noilly Prat
Röres med is, dekoreras med ett körsbär.
1962 Åke Aronsson “Twist” (PRE-DINNER)
4 cl Gilbeys Gin
1 cl Grand Marnier
1 cl Lime
1 stänk Pernod
Röres med is, serveras i cocktialglas, dekoreras med lime.
1961 Holger Hansson
??
1960 ??
1959 Börje Lundqvist
??
1958 Inga tävlingar
1957 ??
1956 Bror Stalin
??