ÅRETS BARTENDER 2019

TEMA: Apéritif med och utan…aretsbartender[1]

Namnet apéritif kommer från latinska namnet aperire som betyder att öppna. Som dryck är den alltså tänkt att serveras före maten för att förhöja dess behag. För att slå två flugor i en smäll, passar vi på starta upp Sveriges Bartenders Gilles 70-årsfirande som förening med apéritif som tema. Vi vill också tillgodose de personer som valt bort alkohol med ett fullgott alternativ. Juryn kommer titta extra noga på att den alkoholfria apéritifen håller minst lika hög standard som den med alkohol.

 

NYHETER

TVÅ DRINKAR En sak som alla bartenders arbetar med i sin vardag är att hantera drinkar både med och utan alkohol. Trots att det är vanligt så har det inte tidigare uppmärksammats i denna tävling, men nu är det alltså dags. Kan man göra båda delar på jobbet så kan man det på tävling också!

DE 8:A FINALISTERNA ÄR:

 • Erik Nilsson, Småländska Kolonien i Jönköping

web_erik_web
Tredje gången gillt brukar det heta och om det stämmer så är det Eriks år i år. Till final tog han sig genom seger i årets först kvaltävling i Malmö där han stod i en klass för sig. Hans båda drinkar Mr. E & Ms. J är välarbetade och välgenomtänkta, de synkar lika fint som ett dansande par.

 • Matteo Valencic, PM & Vänner  i Växjö


web_Matteo_web
Matteo använder sina italienska rötter när han väver in landets historia i sina drinkar och flörtar med klassiska drinknamn genom att namnge sin ena finaldrink Neroni och den andra The Spritz that wants to be an Aperol Spritz.
Hur det än går i denna tävlingsdebut så tror jag vi kommer få se mer av Matteo, lycka till!

 • Luis Farina, Miss Voon i Uppsala

web_luis_web
Innovativt, modernt, fräscht, nyskapande, asiatisk touch. Ord som beskriver Luis drinkar och vi ser fram emot att se hur han presenterar drinkarna The Drunken Botanist och The Sober Botanist. Även om det är första gången han ställer upp i Årets Bartender så finns det många års erfarenhet i Luis shaker.

 • Dennis Kronqvist, Hörnet i Karlstad

web_dennis_web
Från den soliga staden till finalens strålkastare! Tog sig vidare tack vare ovanligt bra smak, balans och struktur i båda sina cocktails. Strukturen som ger det där extra och lyfter smakupplevelsen har skapats bl.a. genom tillsats av citronsyra. Någon har varit i hos konditorn och nallat inspiration. Drinkarnas namn är underbara, Mad Millie Marie och Not so Mad Millie Marie. Lycka till Dennis!

 • Tommi Komljenovic, Tullhuset Piren i Jönköping

Sveriges Bartenders Gille
Vinnare av Årets Bartender 2017 och Världsmästare i After Dinner Cocktail i efterföljande VM samt topplacerad i inofficiella alkoholfria drink VM. Är det något Tommi är riktigt bra på så är det cocktailtävlingar. En av hans största styrkor ligger i den visuella presentationen och första Art deco priset vanns redan i tävlingsdebuten 2016. Årets drinkar är namngivna Pallets O’dor och À taste of India, båda serveras med välsmakande och vackra tilltugg helt i Tommis stil. Ska han slå till igen!?

 • Peter Bellmyr, Grappa i Varberg

Sveriges Bartenders Gille
Peter har fem tidigare finaler i kroppen och är vår absoluta favoritbartender i Varberg. Det finns alltid en glimt i ögat och en story bakom varje drink. I år presenterar han drinkarna Writers Cliff och Perssons Garden som båda är existerande platser i hemstaden. (Skrivareklippan och Personska trädgården)

Ska guldet till Varberg?

 • Michael Ternqvist, Dalwhinnie i Östersund

Sveriges Bartenders Gille
Det finns nog ingen i vårt avlånga land som har mer tävlingserfarenhet än herr Ternqvist. I Årets Bartender har han deltagit inte mindre än 26 gånger tidigare och representerat Sverige i VM hela tre gånger. Skulle vi lägga till alla märkestävlingar så blir det jätteeeelång presentation så vi besparar er det. Ternqvist är stabil och trygg som en norrlänning och man kommer alltid vara nöjd med det som serveras. I år tänker han kröna verket med drinkarna 7 decades och driving 7 decades, som båda är en hyllning till Sveriges Bartenders Gilles 70-årsfirande.

 • Dosa Ivanov, Bon Bon Bar Clarion Post Hotel i Göteborg

web_Dosa_web
På tal om rutin så besitter Dosa all nödvändig sådan och kan titulera sig Svensk Mästare i flertalet tävlingar och inte minst så blev han utsedd till World Best Bartender 2015 efter VM vinst i Longdrink och segrar i Årets Bartender både 2014 & 2015. Senast i höstas spände han musklerna i Wien med seger i IWCC där många världsnamn deltog. Hans drinkar i år heter Social Honey och Oriental Kick som serveras och presenteras the King style.

 

FINAL

 

TÄVLINGSINFORMATION

Två drinkar ska skapas och blandas, en alkoholfri och en med alkohol. Dessutom ska samtliga finalister blanda två klassiska drinkar på i förväg utvalda huvudprodukter. Drinkarna är välkända klassiker som ska beredas till fulländning.

 • FINAL
  • 8 deltagare går till final
  • Fler delmoment tillkommer
  • Alla finalister genomför samtliga delmoment
  • Den muntliga presentationen sker under tiden som drinkarna blandas. Blandningstiden har därför förlängts.
  • Varje finalist kommer tilldelas produkter och drinkar som ska blandas som delmoment i Årets Bartender finalen. Detta meddelas när samtliga finalister är utsedda.

 

KNAPP - Regler

2019 Fullständiga regler ÅB-klassiskt VER.1 Utskriftvänlig version


Tävlingen arrangeras av Sveriges Bartenders Gille